в НЗОК, Стара Загора
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично (Гласували 32 - Рейтинг: 3,34 от 5)
Loading...
Последно обновяване: ноември 28, 2018
336914

Доц. д-р Петя Минева
[column size=“1-2″ last=“0″ style=“0″] Доц. д-р Петя Минева - Специалист невролог - Стара Загора[/column] [column size=“1-2″ last=“1″ style=“0″]  гр. Стара Загора, ул. Захарий Княжески 21

 0887 587 361

  petya_mineva@yahoo.com

  http://apneabg.com/
[/column] Доц. д-р Петя Минева

[note color=“#ffffff“]

Доц. д-р Петя Минева е специалист невролог.

doc_petya_mineva_nevrologПриема пациенти в частен неврологичен кабинет Стара Загора на ул. Захари Княжески 21. Извършва ултразвукова Доплерова диагностика на нервната система, клинична невропсихология и медицина на съня (диагностика и лечение на обструктивна сънна апнея).

Член на Европейската академия по неврология. Член е на Българското дружество по неврология и на ръководството на Българската асоциация по невросонология и мозъчна хемодинамика; на държавна изпитна комисия за специалност по „Нервни болести” в Мецински университет, гр. София.

Д-р Минева има богат клиничен опит в диагностицирането, лечението, профилактиката и рехабилитацията на мозъчносъдовите заболявания (исхемични и хеморагични инсулти), нарушенията на съня (включително обструктивна сънна апнея), различните видове главоболие, епилепсията, заболяванията на периферната нервна система (дискови хернии, полиневропатии и др.), двигателните нарушения (болест на Паркинсон, тремори и др.) и множествената склероза.

[spoiler title=“Биографични данни“ open=“0″ style=“2″] 1989г. – Завършва магистратура по медицина във Висш медицински институт, Стара Загора.
От 1989 г. до 1996 г. е работила в специализирано неврологично отделение за рехабилитация на болни, преживели мозъчни инсулти и други тежки неврологични заболявания в Дом за хора с увреждания, гр. Стара Загора.
1996 г. – Придобива специалност по нервни болести в Медицински университет, София
През 1996 г. започва работа в университетската болница в гр. Стара Загора
През 1996 г. – започва академичната й кариера в Медицински факултет, Тракийски университет, Стара Загора
От 2003 г. до 2006 г. е свободен докторант на Медицински университет, Медицински факултет, Катедра по неврология, гр. София.
през 2006 г. – Защитава успешно образователна и научна степен „Доктор” с дисертационен труд на тема: “Проучване на разпространението, динамиката и клиничната значимост на асимптомните каротисни стенози с дуплекс скениране”.
през 2010 г. – Избрана е за доцент в Медицински колеж, Университет «Проф. Асен Златаров», гр. Бургас
През 2011 г. е избрана за доцент и в Медицински факултет, Тракийски университет, гр. Стара Загора.
от 2010 г. Ръководител на катедра „Здравни грижи“ в медицински колеж, университет „Проф. Ас. Златаров“, гр. Бургас.
Провежда пълен лекционен и практически курс по неврология в 6 медицински специалности в Медицински факултет, Тракийски университет, гр. Стара Загора и в Университет «Проф. Асен Златаров», гр. Бургас.
Специализирала е неврология в WeillMedicalCollege,CornelUniversity, Ню Йорк, САЩ, Залцбург и Виена, Австрия, със стипендии от „Отворено общество” и Европейската федерация на неврологичните дружества през 2001 г., 2002 г., 2004 г., 2008 г., 2009 г. и 2011 г.
Придобила е допълнителна професионална квалификация по „Ултразвукова диагностика на нервната система“ (2006 г.) и „Клинична невропсихология” в Медицински университет, гр. София и „Мениджмънт” в Стопанска академия „Д. Ценов” гр. Свищов (2008 г.).
През 2012 г. Специализирала е медицина на съня, диагностика и лечение на обструктивна сънна апнея в САЩ.
[/spoiler] Доц. д-р Петя Минева има над 80 публикации в наши и чужди специализирани научни списания с висок импакт фактор. Нейни научни трудове са цитирани в авторитетни международни издания, по дискусионни въпроси в медицинската наука и практика.

Била е ръководител и участник в няколко научни проекта на МОН и републикански консултант по неврология,
както и стипендиант на „Отворено общество” и Европейската федерация на неврологичните дружества.

В последните 15 години, Доц. д-р Петя Минева д.м. ежегодно участва в национални и в международни конгреси и конференции в Европа и САЩ, където нейни научни съобщения са награждавани.

Носител е на наградата за най-добър научен труд на млад учен за 2001 г. на Фондация „Предпазване от мозъчни инсулти“ и на Осмия нацоинален конгрес по неврология.
Провежда ежегодно курсове за повишаване на квалификацията си в САЩ и Европа.
[/note] [note color=“#0071a1″]

Научни статии на Доц. д-р Петя Минева


[column size=“1-3″ last=“0″ style=“0″] [dropcap style=“2″ size=“5″]1[/dropcap]Обструктивна сънна апнея и връзката й с други социално значими заболявания
[/column] [column size=“1-3″ last=“0″ style=“0″] [dropcap style=“2″ size=“5″]2[/dropcap]Какво е деменция и може ли да се предпазим от нея
[/column] [column size=“1-3″ last=“1″ style=“0″] [dropcap style=“2″ size=“5″]3[/dropcap]Деменция, артериална хипертония и съдови рискови фактори
[/column] [/note] [box title=“Професионални квалификации“ color=“#0071a1″]
  • Специалист по нервни болести
  • Ултразвукова Доплерова диагностика на нервната система
  • Медицина на съня [label style=“important“]Високо квалифицирана медицинска помощ за болни от обструктивна сънна апнея[/label]
  • Клинична невропсихология

Провежда следните високоспециализирани диагностични изследвания:


  • Диагностика на обструктивна сънна апнея
  • Ултразвукова Доплерова диагностика на мозъчни артерии и вени
  • Диагностика на нарушения в паметта и деменции с невропсихологични тестове
[/box] [spoiler title=“Какво е обструктивна сънна апнея“ open=“0″ style=“2″] Нарушенията на съня са едни от най-разпространените заболявания сред възрастното население. Тяхната честота нараства с напредване на възрастта. За съжаление, до съвсем скоро, те не бяха достатъчно добре оценявани и лекувани в медицинската практика. Страдащите от безсъние или обратното – от повишена сънливост, рядко споделят за тези проблеми с лекуващия си лекар и ги приемат като част от собствената си идентичност. Това е така, защото нарушенията на съня настъпват най-често постепенно, продължават месеци, дори години и страдащите сякаш привикват към тях и ги смятат за неизбежни. Най-често те ги отдават на възрастта, характера, темперамента си, на стреса, професията, семейството и т.н. Те се заблуждават, че могат сами да се справят с безсънието си, като се самолекуват. Използват медикаменти, които са им били препоръчани от приятели, колеги, съседи. Така сами задълбочават и хронифицират заболяването си. Това, разбира се, е грешен подход, защото нарушенията на съня са много, с различни причини и изискват задълбочено изследване и индивидуално лечение.

Една от причините за нарушаване на съня е обструктивната сънна апнея. Тя засяга повече от 10% от възрастното население, а при някои заболявания, като артериална хипертония, сърдечна аритмия и захарен диабет – честотата й може да достигне над 50%. По-застрашени са мъжете, но се оказва, че и жените, дори в млада възраст, също страдат. Виж повече …
[/spoiler] [box title=“Високоспециализирани диагностични изследвания“ color=“#0071a1″] Диагностициране, лечение, профилактика и рехабилитацията на:


♦ мозъчносъдови заболявания (исхемични и хеморагични инсулти),
♦ различни видове главоболие,
♦ нарушения на съня (включително обструктивна сънна апнея),
♦ епилепсия,
♦ заболявания на периферната нервна система (дискови хернии, полиневропатии и др.),
♦ двигателни нарушения (болест на Паркинсон, тремори и др.)
♦ множествена склероза
[/box] [note color=“#0071a1″] Работно време


Понеделник – Четвъртък
От 16:00ч. до 18:00ч.
[/note]

nzok