в Полезно
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично (Гласували 6 - Рейтинг: 4,67 от 5)
Loading...
Последно обновяване: април 2, 2019
33276

Описаните съвети по-долу са само превантивни и облекчващи, и едва ли ще излекуват напълно разширените вени. Но със сигурност ще облекчат състоянието ви и ще предотвратят по-нататъшното развитието на варикозата.

Как да облекчим разширените вени

Да облекчим краката

Често виновникът за проблем с вените е неправилният начин на живот. За хората, които са предразположени към варикозна болест е вредно продължителното стоене в статично положение на тялото. Например, ако се налага дълго време да стоим прави, трябва да правим леко раздвижване и преместване на тежестта на тялото със стъпване на пръсти, после на пети или с ходене на едно място. Тези прости упражнения ще помогнат да се забави развитието на варикоза. Колкото по-активно работят мускулите на прасците, толкова по-лесно се изпомпва кръвта от тях.

Работата в седнало положение повишава риска от отичане на краката и развиване на болестта. Когато седим, вените се притискат и това пречи на свободната циркулация на кръв. Задължително правете почивки, през които да ставате от стола и да се разхождате.

Другата причина за възможно развитие на варикозно разширение на вените е излишното тегло. Затлъстяването влияе пряко на натоварването върху краката. Пълните жени провокират и хормонални изменения в организма, от което стените на вените отслабват. Опитайте се да свалите всеки излишен килограм и се движете активно.

Варикоза - разширени вени - Ранни симптоми, методи на лечение и още...

ВИЖ В УИКИПЕДИЯ

Правилно хранене

Правилно хранене при ВарикозаКогато сме склонни към варикоза, целта на правилното хранене е да се укрепят стените на съдовете. За това ще помогнат витамините С и Р, които в най-голямо количество се намират в цитрусовите плодове, в ягодите, малините, шипката и др.

Прекрасно укрепва съдовете и кашата от елда, която е богата на природния антиоксидант кверцетин. Той не само заздравява съдовете, но има и противоракови свойства.

Лечебна физкултура

За да не ви тормозят изпъкнали вени, отоци и тежест в краката, лечебната гимнастика трябва да стане неотменима част от ежедневието. Главният принцип е гимнастиката да се прави по няколко минути, които се повтарят през целия ден. Комплексът от упражнения е произволен, но най-полезни са маховете с крака в правостоящо положение.

Най-елементарно, но наистина ефикасно е упражнението – каране на колело от положение лег по гръб. Това упражнение укрепва вените и коремната преса. За страдащите от варикоза жени са подходящи заниманията по пилатес и плуването.

Стягащо бельо

Стягащо бельо за разширени вениПри варикозата е много важна механичната поддръжка на вените. Съвременният стягащ трикотаж може да помогне за това. Стягащи чорапи, чорапогащници и клинове могат да се използват за профилактика и от хора, които са без оплаквания, но са подложени на големи натоварвания на вените по време на работа, при бременност или фамилна предразположеност към варикоза.

За лечение на вече появили се проблеми с вените, стягащото бельо се подбира индивидуално от лекар.

Специални препарати

Важен момент в борбата с варикозата е приемането на специални препарати, които укрепват стените на вените. За най-ефективните се смята, че са приготвени на базата на растителни вещества, но те трябва да се приемат дълго – по 2-3 месеца в годината и по лекарско предписание. Съдържащите се в препаратите биофлавоноиди намаляват отичането на краката, премахват чувството за тежест и други неприятни усещания.

Растителните компоненти предотвратяват разширяването на стените на вените, предпазват от развитието на възпаления и подобряват микроциркулацията на кръвта. Лечението с подобни средства се смята за основно. При необходимост, то се комбинира с различни кремове и гелове, които допълват положителния ефект.

Д-р Антон Елкин – съдов хирург

Минимално инвазивни „безкръвни” оперативни процедури на артериалната и венозна система.

Виж повече

Д-р Георги Стефанов – Съдов хирург

Артериални и венозни тромбози (ТЕА, бай пас във всички зони-сънни артерии, аорто-илиачни и феморопоплитеални, феморо и поплитео-крурални сегменти)

Виж повече