в Полезно
Все още няма рейтинг!
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично
Бъдете първият, който ще остави оценката си
Loading...
31064

Добре ли работи щитовидната ви жлеза? Проверете сами!

10 признака за това, че има проблем с щитовидната жлеза:

 
Проблем със щитовидната жлеза - специалисти

1. Някой от семейството има проблем с щитовидната жлеза

Ако близък роднина – родители, баби, дядовци, братя и сестри страдат от заболявания на щитовидната жлеза, рискът и вие да се разболеете е голям. Вероятността за развитие на болестта се повишава и, ако в семейната анамнеза има автоимунни заболявания – ревматоиден артрит или множествена склероза.

2. Постоянно ви болят мускулите, дори и без физическо натоварване

Дисфункцията на щитовидната жлеза може да доведе до неприятно усещане в мускулите. Например, при дефицит на хормони на щитовидната жлеза често се появяват болки в мускулите и ставите, схващания на мускулите, напрежение и отоци. Ако щитовидната жлеза произвежда твърде много хормони, може да се намали мускулния тонус, да се появи постоянна умора и проблеми при такива прости действия като качване по стълби, хващане на предмет, повдигане на крайниците и дори трудности при преглъщане.

3. Неприятно ви е да носите дрехи с високи яки

Чувството, че шията ви сякаш е отекла, неприятното усещане при закопчаване на яки или при носене на вратовръзки, затрудненото гълтане и болките в гърлото, както и промяната в гласа са симптоми за заболяване на щитовидната жлеза. Такива признаци има, когато жлезата е увеличена.

4. Косата изтънява, а кожата се изсушава

Косата и кожата са много уязвими при нарушаване работата на щитовидната жлеза. При хормонален недостиг косата става груба, чуплива и суха, а кожата изсъхва и започва да се бели. Проблемът не може да се отстрани с промяна в козметичните навици.

5. Проблеми с храносмилането

Ако ядете здравословно, натоварвате се физически и въпреки всичко храносмилателната ви система е разстроена и не подлежи на лечение с лекарства, то причината може отново да е в щитовидната жлеза и произведеното от нея количество хормони.

 

6. Проблеми с менструалния цикъл

Ако се появят някакви промени в менструалния цикъл, особено в неговата продължителност и интензивност, това може да е причинено от хипотиреоза.

7. Нивото на холестерола не може да се свали с диети или лекарства

Високото ниво на холестерол е често срещано явление дори и за млади хора. Неправилното хранене, излишното тегло и слабата подвижност са обикновените виновници за това състояние. Този проблем се решава лесно с диета и физически натоварвания или пък с помощта на лекарства. Когато тези мерки се окажат безполезни, трябва да се провери състоянието на щитовидната жлеза.

8. Промяна в настроението и безпричинен страх

Депресивните симптоми и повишената тревожност, в това число и паническите атаки също са симптом на заболяване на щитовидната жлеза. Дефицитът на хормони се свързва с лошо настроение и депресия, а свръхпроизводството на хормони с тревожност и панически атаки.

9. Не можете да качите или да свалите килограми от теглото си

Количеството произведени от щитовидната жлеза хормони влияят пряко върху теглото. Дефицитът на хормони повишава теглото, а излишъкът го намалява.

10. Нямате сили и постоянно ви се спи

Постоянното чувство на умора, сънливостта и усещането за слабост дори и след 10 часа сън, може да е признак на хипотиреоза или недостиг на хормони. При хипертиреоза се появява безсъние, но чувството за умора и намалената работоспособност остават.