в Полезно
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично (Гласували 2 - Рейтинг: 5,00 от 5)
Loading...
Последно обновяване: април 4, 2017
33988

Добре ли работи щитовидната ви жлеза? Проверете сами!

10 признака за това, че има проблем с щитовидната жлеза:

 
Проблем със щитовидната жлеза - специалисти

1. Някой от семейството има проблем с щитовидната жлеза

Ако близък роднина – родители, баби, дядовци, братя и сестри страдат от заболявания на щитовидната жлеза, рискът и вие да се разболеете е голям. Вероятността за развитие на болестта се повишава и, ако в семейната анамнеза има автоимунни заболявания – ревматоиден артрит или множествена склероза.

2. Постоянно ви болят мускулите, дори и без физическо натоварване

Дисфункцията на щитовидната жлеза може да доведе до неприятно усещане в мускулите. Например, при дефицит на хормони на щитовидната жлеза често се появяват болки в мускулите и ставите, схващания на мускулите, напрежение и отоци. Ако щитовидната жлеза произвежда твърде много хормони, може да се намали мускулния тонус, да се появи постоянна умора и проблеми при такива прости действия като качване по стълби, хващане на предмет, повдигане на крайниците и дори трудности при преглъщане.

3. Неприятно ви е да носите дрехи с високи яки

Чувството, че шията ви сякаш е отекла, неприятното усещане при закопчаване на яки или при носене на вратовръзки, затрудненото гълтане и болките в гърлото, както и промяната в гласа са симптоми за заболяване на щитовидната жлеза. Такива признаци има, когато жлезата е увеличена.

4. Косата изтънява, а кожата се изсушава

Косата и кожата са много уязвими при нарушаване работата на щитовидната жлеза. При хормонален недостиг косата става груба, чуплива и суха, а кожата изсъхва и започва да се бели. Проблемът не може да се отстрани с промяна в козметичните навици.

5. Проблеми с храносмилането

Ако ядете здравословно, натоварвате се физически и въпреки всичко храносмилателната ви система е разстроена и не подлежи на лечение с лекарства, то причината може отново да е в щитовидната жлеза и произведеното от нея количество хормони.

 

6. Проблеми с менструалния цикъл

Ако се появят някакви промени в менструалния цикъл, особено в неговата продължителност и интензивност, това може да е причинено от хипотиреоза.

7. Нивото на холестерола не може да се свали с диети или лекарства

Високото ниво на холестерол е често срещано явление дори и за млади хора. Неправилното хранене, излишното тегло и слабата подвижност са обикновените виновници за това състояние. Този проблем се решава лесно с диета и физически натоварвания или пък с помощта на лекарства. Когато тези мерки се окажат безполезни, трябва да се провери състоянието на щитовидната жлеза.

8. Промяна в настроението и безпричинен страх

Депресивните симптоми и повишената тревожност, в това число и паническите атаки също са симптом на заболяване на щитовидната жлеза. Дефицитът на хормони се свързва с лошо настроение и депресия, а свръхпроизводството на хормони с тревожност и панически атаки.

9. Не можете да качите или да свалите килограми от теглото си

Количеството произведени от щитовидната жлеза хормони влияят пряко върху теглото. Дефицитът на хормони повишава теглото, а излишъкът го намалява.

10. Нямате сили и постоянно ви се спи

Постоянното чувство на умора, сънливостта и усещането за слабост дори и след 10 часа сън, може да е признак на хипотиреоза или недостиг на хормони. При хипертиреоза се появява безсъние, но чувството за умора и намалената работоспособност остават.