в Полезно
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично (Гласували 3 - Рейтинг: 4,67 от 5)
Loading...
Последно обновяване: октомври 2, 2017
36918

От какво се появява шумът в ушите?

Няма човек, на когото да не му е писвало или заглъхвало ухото. И, ако в някои случаи това се оправя с рязко отваряне на устата, в повечето ситуации е необходима лекарска намеса.

Ето какви са причините за звука в ушите:

Причина 1.

Акустична травма


Ако за някакво време се намираме на много шумно място – концерт, летище, производствен цех и др., това може да доведе до шум в ушите. Най-правилното и достатъчното в тези случаи е да постоим на тихо място за няколко часа.
Причина 2.

Промяна в налягането

Понякога се получава леко увреждане на органите на слуха само от промяната в атмосферното налягане. Често се случва по време на полет, на скокове с парашут или при гмуркане. Шумът в ушите е съпроводен от заглъхване, виене на свят и рязък спад на остротата на слуха. Въпросните неприятни усещания преминават след няколко часа и, ако след денонощие все още ги има, трябва да се отиде на лекар.
Причина 3.

Хипертонична криза

Ако в ушите ви се чува звън, пред очите се мержелеят звездички, а в областта на сърцето имате неприятно усещане, налице са всички признаци за рязко повишаване на артериалното кръвно налягане. От тези симптоми се оплакват най-често хората с наднормено тегло и страдащите от хипертония. Не се плашете! Измерете си кръвното и вземете лекарство за понижаване на стойностите му. Ако показателите на кръвното са много високи, извикайте лекар!
Причина 4.

Прием на токсичен за ушите препарат

Някои лекарства въздействат неблагоприятно на слуховата система. Появата на заглъхване или общ проблем със слуха обикновено съвпада с началото на лечението с гентамицин, стрептомицин, цисплатин. Единственото, което можете да направите е да се обърнете към лекуващия лекар.
Причина 5.

Външен отит

Ако шумът е само в едното ухо и е съпроводен от сърбеж, почервеняване на ухото, отделяне на секрет и болка, това е външен отит. Причина за появата му е попаднала в ухото вода или увреждане на ушния канал при почистване с клечка за уши. Ситуацията може да бъде овладяна само от лекар.
Причина 6.

Чуждо тяло

Силно и натрапчиво пищене в ухото може да се получи, ако в ушния канал е проникнало насекомо. В този случай всяко движение на насекомото предизвиква неприятно усещане, съпроводено от постоянен шум. Тези симптоми могат да се получат и от попадане в ухото на какъвто и да е предмет. Чуждото тяло трябва да бъде извадено, но не опитвайте да го направите сами, а се обърнете към специалист в медицински пункт.
Причина 7.

Мобилен телефон

Мобилният телефон също може да причини звън в ухото. До този извод са достигнали учени от Виенския университет, които са изследвали 100 доброволци. Тези, които са ползвали активно мобилен телефон повече от 4 години подред, често са получавали шум в ушите. По мнението на специалистите, разговори в течение на 20 минути ежедневно повишават със 70% риска от появата на звън в ушите.

Ето какви са причините за шум в ушите

Статистика:

– От постоянен звън или шум в ушите страда около 10 % от населението.
– Нивото на звука при слушане на музика със слушалки не бива да надвишава 60% от максималната възможност на уреда. При това, повече от половината меломани предпочитат да слушат на максимален звук.