в Полезно
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично (Гласували 2 - Рейтинг: 5,00 от 5)
Loading...
Последно обновяване: април 9, 2019
33847

С кои лекарства не се шофира?

Много лекарства отлично помагат за справяне с болести, но не бива да се шофира след техния прием, понеже имат сериозни странични ефекти. Те могат да подтиснат централната нервна система, да предизвикат вялост и сънливост и да нарушат координацията на движенията. Ако с такива лекарства в организма човек седне зад волана, рискът от инцидент на пътя се увеличава многократно.

Истински враг на всички шофьори са психотропните средства. Те увеличават риска от катастрофа с 2 до 5 пъти. Според статистика на Световната здравна организация, 10% от ранените или загиналите по европейските пътища са се намирали под въздействието на психотропни средства. Тези лекарства са много и няма как да се изброят, но има няколко правила, които ще помогнат на водача да определи дали дадено лекарство се отнася към опасната група.

След употреба на кои лекарства не бива да шофираме

Правило №1

Четете анотацията към препарата. Отнасяйте се сериозно към предупреждението „Не шофирайте и не се занимавайте с други дейности, изискващи пълно внимание!“.

Правило №2

Ако разберете от анотацията, че препаратът принадлежи към групата на невролептиците, антидепресантите, транквилантите, седативите или съдържат литий, знайте, че се отнасят към психотропните вещества. След приема им не бива да се шофира.

Правило №3

Понякога в анотациите на лекарствата е изписан съвет за повишено внимание в началото на лечението. Ако препаратът се понася добре, няма смисъл да се отказвате от шофирането. Това, обаче, не е най-добрия съвет, тъй като лекарствата могат да имат скрити и забавени ефекти. Преценката е оставена на самия пациент в зависимост от това дали се чувства сънлив и замаян или не.

Министерство на здравеопазването:

Кампания за намаляване употребата на психотропни вещества.

ВИЖ ПОВЕЧЕ

Списък на противопоказанията:

Невролептици:

влияят на работата на централната нервна система, без да нарушават съзнанието.

Антидепресанти:

Новите препарати от тази група по-малко се отразяват на координацията на движенията, но трябва да се внимава при терапия с антидепресанти като цяло.

Транквиланти:

предизвикват безпокойство, тревога, страх и в същото време намаляват способността за концентрация на вниманието и координацията на движенията.

Препарати с литий:

при продължителна употреба отслабват вниманието.
Дори една глътка алкохол в съчетание с посочените лекарства може да предизвика трагедия на пътя.

В забранения списък на водачите на МПС влизат абсолютно всички препарати със седативно и сънотворно действие.

Реклама:

Шофьорски курсове и изпити – цени и възможности…

Виж Повече

Освен класическите психотропни средства, проблем за водачите могат да създадат някои лекарства за кръвно налягане, както и антихистамини. Бета-блокерите, използвани както за лечение на хипертония, така и на исхемична болест на сърцето и за някои сърдечни аритмии също са рискови за шофьорите медикаменти.

Растителните препарати с успокоително действие също не са безобидни, особено, ако са съчетани с лекарства, повишаващи активността. Звучи досадно, но дори някои лекарства за лечение на стомашно-чревния тракт и такива за гастрит и за язва пречат на шофирането, понеже въздействат на зрението, разширяват зениците и размиват контраста между предметите.

В забранителния списък попадат и лекарства срещу диария, които въздействат на централната нервна система.

Ако не сте добре осведомени за страничните ефекти на лекарствата, които трябва да пиете, консултирайте се с лекуващия лекар и не залагайте на факта, че някои от описаните в листовката неприятни неща се случват рядко.

След направена статистика за причините на инциденти на пътя, в много страни шофирането след употреба на определени лекарства се наказва така строго, както шофирането с алкохол в кръвта.