в Полезно
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично (Гласували 1 - Рейтинг: 4,00 от 5)
Loading...
31247

Както знаем, витамините не са храна, а са много важна част от нашия здравословен начин на живот.

Те са катализатори от основно значение, имащи почти вълшебната естествена сила да управляват реакциите в нормалния метаболизъм на човешкия организъм. Макар и в неголеми количества, те се съдържат в почти всички храни, затова пък техния недостинг може да причини редица изключително неприятни заболявания.

Как да си набавим витамин А, по естествен пътВитамин А е особено нужен за нашето зрение: ако от него имаме дори много лек недостиг в организма, това може да се отрази чувствително на качеството на нашите зрителни функции. Много чест признак за намалено количество на витамин А в организма е така наречената “нощна слепота” и прекалено лесната уморяемост на окото.

Ето защо всички, които работят при доста слабо или твърде силно осветление, както и тези, които пишат или четат много продължително време, а също особено онези, които шият или практикуват вид работа, изискваща дълго и продължително взиране, имат особено належаща нужда да приемат храна, която да бъде богата на елемента, за да намалят рисковите за професиите и начина им на живот нарушения на зрението.

Голямо количество витамин А може да си набавим от от морковите

Голямо количество витамин А може да си набавим от от морковите

Освен това витамин А е и главният фактор за здравата коса и красивата кожа – ако от него има дори малък недостиг, това води до дехидратиране и загрубяване на кожата, която всяка жена иска да поддържа максимално добре, много неприятния пърхот, наличие на неестетичните за всеки пъпки, както и коса, която е лишена от блясък, и нокти, които са много лесно чупливи.

Също така този витамин се грижи и за здравето на лигавичните мембрани не само на нашите дихателни пътища, но и на други части на тялото и затова неговата липса би могла да бъде главна причина за прекалено чести инфекции на тези наши органи.

Как да си набавим по естествен път витамин А?


Най-голяма доза витамин А се съдържа в пресните моркови, но той присъства в солидно количество и в листните зелени зеленчуци, включително и листата от цвекло, което пък (неговият корен) е особено полезно за укрепване на сърдечния мускул и се бори успешно по естествен път с хипертонията.

Виж кои са Десетте храни, най-богати на витамин А

Много голямо е количеството на витамин А и в броколите, тиквата, сладките картофи, пресните праскови и млякото. Дори еднократното хранене на ден със само някои от тези плодове или зеленчуци дава на организма безценната дневна доза от витамин А.

В заключение можем да завършим с древната много вярна немска народна мъдрост, че „Природата е лечител на болестите, а лекарят – неин помощник.“ Ето защо, преди да посегнете към лекарствата, първо надникнете в безкрайното богатство на природната аптека.