в Полезно
Все още няма рейтинг!
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично
Бъдете първият, който ще остави оценката си
Loading...
Последно обновяване: януари 22, 2015
3929

Дали готвената или суровата храна e по-полезнa е въпрос, който може би интересува доста хора, които се стремят към един по-здравословен начин на хранене. Истината е, че някои храни са най-полезни сурови, а други след термична обработка. Нека разгледаме различните видове

храни, които са полезни да се консумират сурови и такива, които са по-полезни, когато се сготвят.

gotvena hrana ili surovoiadstvo

[dropcap style=“1″]П[/dropcap]овечето зеленчуци и плодове например са полезни да се консумират сурови. По този начин витамините в тях се запазват,тъй като след готвене те намаляват значително. Изключения правят боба, лещата, картофите и доматите.
Боба,лещата и картофите са полезни след готвене защото не могат да се консумират по друг начин.

[note color=“fed353″]Доматите увеличават в пъти полезните си свойства когато се хапват след термична обработка.Те съдържат вещество известно като ликопен, което увеличава полезните си качества когато има контакт с висока температура. [/note] [dropcap style=“1″]П[/dropcap]лодовете винаги са по-полезни сурови. Ядките също са за предпочитане да се консумират сурови. Разбира се и след термична обработка имат полезни качества, но витамините в тях намалят.

[dropcap style=“1″]М[/dropcap]есото задължително трябва да минава през термична обработка, за да има изобщо полезни качества, както и за да е сигурно, че няма да има опасни бактерии в него. Добре е да знаете, че не e добра идея червеното месо да е твърде препечено или изгоряло. Изследване проведено в последните години е установило, че хората които консумират силно препечено или загоряло червено месо се разболяват много по-често от рак на дебелото черво. Добре е да се внимава, когато се приготвя месо, то да не загаря. Такова месо може определено да ви навреди, особено ако го консумирате редовно.

[dropcap style=“1″]Р[/dropcap]ибата за суши също трябва да бъде внимателно приготвяна. Тъй като тя не преминава през термична обработка е добра идея да не я приготвяте у дома, а да оставите специалистите да ви я приготвят. Ако не е приготвена правилно, суровата риба може да ви разболее заради бактериите в някои части на месото.

[note color=“263512″]Ако се двоумите дали да наблегнете на сурова или готвена храна, най добрият съвет е да опитате да намерите правилния баланс между суровите и готвените продукти.

Балансираната храна е най-полезна за вашия организъм. Ако си мислите, че консумирайки само сурови храни се храните най добре, то това далеч не е така. По този начин може да лишите организма си от много важни хранителни вещества.  [/note]

Вслушайте се в своя организъм. Той ще ви каже от какво има нужда. Намерете правилната комбинация между сурови и сготвени храни, за да се радвате на здравословен начин на живот.