в Полезно
Все още няма рейтинг!
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично
Бъдете първият, който ще остави оценката си
Loading...
3599

Дали готвената или суровата храна e по-полезнa е въпрос, който може би интересува доста хора, които се стремят към един по-здравословен начин на хранене. Истината е, че някои храни са най-полезни сурови, а други след термична обработка. Нека разгледаме различните видове

храни, които са полезни да се консумират сурови и такива, които са по-полезни, когато се сготвят.

gotvena hrana ili surovoiadstvo

Повечето зеленчуци и плодове например са полезни да се консумират сурови. По този начин витамините в тях се запазват,тъй като след готвене те намаляват значително. Изключения правят боба, лещата, картофите и доматите.
Боба,лещата и картофите са полезни след готвене защото не могат да се консумират по друг начин.

Доматите увеличават в пъти полезните си свойства когато се хапват след термична обработка.Те съдържат вещество известно като ликопен, което увеличава полезните си качества когато има контакт с висока температура.
Плодовете винаги са по-полезни сурови. Ядките също са за предпочитане да се консумират сурови. Разбира се и след термична обработка имат полезни качества, но витамините в тях намалят.

Месото задължително трябва да минава през термична обработка, за да има изобщо полезни качества, както и за да е сигурно, че няма да има опасни бактерии в него. Добре е да знаете, че не e добра идея червеното месо да е твърде препечено или изгоряло. Изследване проведено в последните години е установило, че хората които консумират силно препечено или загоряло червено месо се разболяват много по-често от рак на дебелото черво. Добре е да се внимава, когато се приготвя месо, то да не загаря. Такова месо може определено да ви навреди, особено ако го консумирате редовно.

Рибата за суши също трябва да бъде внимателно приготвяна. Тъй като тя не преминава през термична обработка е добра идея да не я приготвяте у дома, а да оставите специалистите да ви я приготвят. Ако не е приготвена правилно, суровата риба може да ви разболее заради бактериите в някои части на месото.

Ако се двоумите дали да наблегнете на сурова или готвена храна, най добрият съвет е да опитате да намерите правилния баланс между суровите и готвените продукти.

Балансираната храна е най-полезна за вашия организъм. Ако си мислите, че консумирайки само сурови храни се храните най добре, то това далеч не е така. По този начин може да лишите организма си от много важни хранителни вещества.  

Вслушайте се в своя организъм. Той ще ви каже от какво има нужда. Намерете правилната комбинация между сурови и сготвени храни, за да се радвате на здравословен начин на живот.