в Полезно
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично (Гласували 1 - Рейтинг: 5,00 от 5)
Loading...
Последно обновяване: февруари 7, 2019
34228

Дендротерапията е метод за лечение и профилактика, използващ целебните свойства на дърветата. Повечето хора даже не подозират, че практически всички дървета (изключение правят топола, елша и див люляк) оказват пряко лечебно въздействие. Като за това е достатъчно само да обгърнеш техния ствол.

Дърветата лекуват психиката, стимулират работата на сърцето, засилват обменните процеси в организма, премахват главоболието, намаляват последствията от стреса…Може би именно за това ние обичаме разходките в гората и парка, да се вслушаме в техните звуци, да вдъхнем от аромата им. Много от нас, в гората се чувстват съвсем други хора!

[note color=“e0e0e0″]

Как да си правим дендротерапия?


[dropcap style=“1″ size=“2″]О[/dropcap]бщуването с дърво трябва да става винаги в уединение, с искреност и без да се бърза.

[dropcap style=“1″ size=“2″]П[/dropcap]ри някои заболявания на човека е нужно да вземе от енергията на дървото. За това има „дървета-донори“ (тяхната енергия се счита за положителна). Това са: дъб, бреза, бор, акация, клен, ябълка, кестен, ясен, липа, офика.

За да се заредите с енергия от някое дърво е необходима да се приближите до дървото на разстояние 40-60 см, да застанете с гръб и мислено да се обърнете към него за помощ. След това се отпуснете и си представете, че топли вълни премминават надолу по тялото ви. Дишането трябва да е ритмично, по схема: вдишване 4-8 сек.-задържане на дъха за 4 сек.-издишване 4-8 сек.

[dropcap style=“1″ size=“2″]И[/dropcap]ма заболявания, които обратно- изискват да отдадем „лошата енергия“ от тялото си. За това съществуват „дървета потребители“. Биоенергетиката на тези дървета се счита за отрицателна. Към тях се отнасят: трепетлика, топола, смърч, ела, хвойна, череша, върба, елша.За да отдадем отрицателна си енергия, е необходимо да се приближим към дървото на разстояние от 20 см, с лице към него, и мислено да помолим за помощ. След това, отпускайки се, си представяме, че през тялото ни преминава топла вълна отгоре надолу. Дишането да е ритмично, по схема: вдишване (4-8 сек)-задържане на дишането (4 сек)- идишване (4-8 сек).
[/note]
[note color=“b2e8a3 „]

как да изберем дървото за дендротерапия?


[dropcap style=“1″ size=“2″]Д[/dropcap]ъб. Дъбът генерира силна положителна енергия и помага за подобряване на мозъшната дейност, намалява стреса, подобрява кръвообращението и намалява времето за възстановяване при заболяване. Престоят в дъбова гора намалява кръвното налягане при хипертония.

[dropcap style=“1″ size=“2″]Б[/dropcap]резата е едно от най-почитаните от славяните дърво. Тя може да поеме всякакво заболяване, като ги извежда от човека. Брезата е източник на енергия и жизненост, помага при настинки и грип, концентрира силата и вниманието. Това дърво йонизира въздуха.

[dropcap style=“1″ size=“2″]Л[/dropcap]иственицата лекува нервни разстройства, особено такива с пристъпи на меланхолия и депресия. Тя помага да видим хубавите страни на живота, препоръчва се при респираторни заболявания-астма, бронхит и др.

[dropcap style=“1″ size=“2″]Б[/dropcap]ор, бук, липа, ябълка и ясен повишават тонуса и съпротивлението на организма срещу заболявания, намаляват уморатаи премахват последствията от стреса. Продължителното пребиваване в борова гора лекува кашлица и настинка.

[dropcap style=“1″ size=“2″]Т[/dropcap]репетлика, ива и топола успокояват, дават яснота на мисленето. С използването на техните лечебни свойства не бива да се прекалява, защото при дълъг контакт изсмукват енергията.
[/note]
[note color=“fdc3ba“]

Препоръки:


Заниманието с дендротерапия е подходящо рано сутрин или от 16 до 18 часа.

Трябва да се отбележи, че през зимата енергетическия потенциал намалява на 50-70% при широколистните и 15-25% при иглолистните дървета. За това през зимата продължителността на сеансите може да се удължи с 5-7 минути.
[/note]
[divider top=“1″]