в Полезно
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично (Гласували 2 - Рейтинг: 5,00 от 5)
Loading...
Последно обновяване: март 30, 2017
333654

Витамините са нискомолекулни органични вещества, които играят важна роля за нормалната жизнена дейност на човека и животните. Те са жизнено необходими и организмът се нуждае от минимални дневни дози от всеки витамин, за да поддържа обменните процеси, растежа, имунитета и правилната дейност на всички органи и системи.

Авитаминозата е състояние на пълна липса на даден витамин в организма. Липсата на витамини води до ясно изразени патологични състояния на организма, като нарушаване обмяната на веществата, увреждане на функциите на нервната система и други разстройства. Като цяло, авитаминозите са рядко срещано явление и се наблюдават само при общо недоимъчно хранене. Когато обаче количествата витамини за организма са недостатъчни, това също води до нарушения и заболявания.

Недостиг на витамини

Как сами да определим, дали наистина страдаме от липса на витамини?

Според специалистите в редки случаи организмът има липса само на един определен витамин.Като правило организмът се нуждае от комплекс от тези полезни вещества.

Когато човек се отказва от консумация на храни от животински произход, обикновено се получава дефицит на витамини А, Д, Е и Биотин.

Ако пък в менюто отсъстват растителните продукти се наблюдава липса на витамин С и витамини от групата Б.

И така , кои са най-честите и лесно забележими признаци, които подсказват за липсата на някои витамини?

Лющеща се кожа.

Недостатъкът на витамини прави кожата суха и лющеща се. Понякога дори се наблюдава появяване на груби люспи по епидермиса. Обърнете внимание ако устните ви постоянно са напукани или внезапно се появи акне, а също така и ако се образуват язвички в ъгълчетата на устата. Появяването на възпалени участъци по кожата, големи синини или необичайна реакция при носене на някои бижута и украшения, също могат да бъдат сигнал, че имате недостиг на витамини.

Промяна във вида на ноктите на ръцете и краката.

При липса на витамини, ноктите стават чупливи, делят се на пластове имат промяна в цвета и могат да се появят петънца и неравности.

Косопад и изменения във вида на косата

Основен признак за недостиг на витамини от страна на косата е косопад, накъсване и чупливост на косъма, внезапна поява на пърхот, ранички и пъпчици по кожата на главата или постоянен сърбеж.

Почервеняване и сълзене на очите

Понижаването на зрението, особено на свечеряване е сериозен признак за витаминозен дефицит. Освен това хиповитаминозата може да предизвика зачервяване на очите и подпухване на клепачите, постоянен сърбеж и секрет от очите, чести възпалителни заболявания. Нерядко, недостигът на витамини води до непоносимост към ярка светлина отблясъци, двойно виждане и дори до развиване на катаракта.

Кървене на венците

Повишено кървене на венците,ранички от вътрешната страна на бузите и езика, а също така обложен, покрит с налеп език също могат да бъдат явен признак за хиповитаминоза.

Оток на лицето и подути стави

Обърнете внимание ако се появява оток на лицето и ръцете. Внезапното подуване на ставите, мускулните болки, изтръпвания и спазми също могат да са следствие от витаминен дефицит.

Промени във вкуса и обонянието

За липса на витамини подсказват мускулната слабост, парене под кожата и в ставите, а също така и постоянно усещане за хлад и дори изменяща се или усилваща се миризма на тялото.

Апатия, лоша концентрация

на витаминният недостиг реагира в голяма степен и нервната система. Трудна концентрация, безсъние, депресия, апатия, раздразнителност, липса на енергия-това също могат да бъдат признаци на хиповитаминозата.

Усвочване на храната – Метаболизъм

Смущения в храносмилането-запек, диария, промяна във вкусовите предпочитания, повишение на теглото, повишение нивото на холестерола в кръвта, гадене и нарушаване абсорцията на хранителните вещества в стомаха също могат да бъдат симптоми на витаминозен дефицит.

Липса на полово влечение

В много случаи понижението на либидото се дължи не на умората, а на недостига на витамини.

Какво да направим?

Преди всичко да обръщаме внимание на външните изменения на кожата, косата и ноктите-те обикновено са признак за недостиг на основните витамини А, В, С и група В. Обърнете внимание на менюто си-дали не приемате малко месни и млечни продукти, растителни мазнини и пълнозърнести продукти.

Не трябва веднага да тичате в аптеката за витамини, а трябва да посетите вашия лекар…