в Котел, НЗОК
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично (Гласували 2 - Рейтинг: 4,50 от 5)
Loading...
Последно обновяване: април 11, 2020
311596
logo-sbr-kotel

Контактна информация

Котел – град на възрожденци, град-история. Едно райско кътче разположено в полите на източна Стара планина, съхранило в себе си много легенди и предания. Малко градче, с прекрасен климат и природа, желана туристическа дестинация за хиляди туристи от страната и чужбина.

Родно място на едни от най-големите имена в историята на България – Неофит Бозвели, Георги Раковски, Софроний Врачански, Петър Берон.

В отделението са разположени сектори по:

– кинезитерапия – механотерапия – термотерапия – хидротерапия;
– физиотерапия – електротерапия – магнитотерапия – йонофореза;
– хидротерапия – външен открит басейн, вана за подводен и интензивен масаж на цяло тяло /джакузи/, частични вани за крайниците.
– механотерапия – кабинет с уреди, Кетлер, бягаща пътека, велоергометър, степер и др.
– дейности от ежедневния живот /ДЕЖ/ – игротерапия.
– трудотерапия – кабинет с подходящи пособия и игри. Отделни елементи от ДЕЖ и игротерапията се включват и в комплекса по ЛФК.
– кинезитерапия – оборудван кабинет с необходимите уреди и пособия за пълноценно изграждане и трениране двигателната дейност на пациентите.

Тук в пределите на омайващата природа, в самото подножие на планината е разположена Специализирана болница за рехабилитация – уникално здравно заведение с дълбока история, започваща в далечната 1953 г. и традиции в областта на диагностиката, лечението и комплексната рехабилитация на деца и възрастни хора със заболявания на опорно-двигателния апарат и неврологични заболявания.

Кабинети

Кабинет за електро и светло лечение

– апарат за ниско и средночестотно токове – галваностат;
– импулсивни токове с фиксирани параметри или регулируеми за електродианостика и електростимулация;
– апарат за интерферентни токове;
– апарат за магнитно-импулсно поле;
– апарат за ултразвукова терапия;
– апарат за високочистотни токове – УВЧ и радар терапия;
– източник на ултравиолетови лъчи;


Логопедичен кабинет

Тук под ръководството на специалист се осъществява квалифицирана и методична работа за развиване на произносителната реч – правилно усвояване на звуковата, лексичната и граматичната страна на речта, преодоляване на говорния негативизъм. Висококвалифициран специалист провежда артикулационни упражнения за трениране на оралния праксис, овладяване на проблеми в слуховото внимание на пациента, умения за звукоподражание, развитие на импресивната и експресивна реч. Преодоляване на дислалийните прояви.


Психологичен кабинет

Психолог с дългогодишен опит извършва диагностика с психо-метрични и скринингови методи с цел многостранно и задълбочено проучване на болния и заболяването. Провежда се индивидуална и групова психотерапия. Използват се специализирани подходи и техники за психологично въздействие с лечебна или профилактична цел в съответно организирана за това ситуация и обстановка. Психотерапевтичните методи /рационални, волеви и афективни/ се прилагат вербално и невербално с използване на подържаща и активна психотерапия.

Прием

Приемът на пациентите става по изготвени правила и критерии за хоспитализация от НЗОК по клинични пътеки. За постъпване в лечебното заведение е необходимо направление за хоспитализация от личния лекар, епикризи от проведени изследвания и лечения.

През 2010 г. СБР-Котел осъществява прием по клинични пътеки № 236, 237, 240, 241, 242, 243, 244. При постъпване в болницата пациентът трябва да носи със себе си цялата налична документация, свързана със заболяването му епикризи, рентгенови снимки, документи за извършвани прегледи и изследвания. По клинична пътека №241 и № 244 – MKB M51.1 пациентите трябва да представят и изследване за ЕМГ.

Извършваните манипулации, храната и престоят са безплатни. Пациентът заплаща само потребителска такса от 4.80 на ден.

От потребителска такса са освободени:


  • лица, които получават социално подпомагане – доказва се с документ от Дирекция “Социално подпомагане”;
  • лица с доказана група инвалидност – представя се решение на ТЕЛК;
  • лица, които през текущата година вече имат престой в болнично заведение и са заплатили за това съответната потребителска такса;
  • деца и лица, настанени в заведения за социални услуги;
  • здравноосигурени лица, които са освободени от заплащане на потребителска такса по чл.37, ал.1 от ЗЗО.

Болницата предлага и бонуси за престой на пациенти след изтичане на установения от НЗОК престой по съответната клинична пътека.

Клинични пътеки

СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ – КОТЕЛ
работи със следните клинични пътеки:


КП № 236 ФИЗИКАЛНА ТEРАПИЯ И РЕХАБИЛИТАЦИЯ ПРИ ПЪРВИЧНИ МУСКУЛНИ УВРЕЖДАНИЯ И СПИНАЛНА МУСКУЛНА АТРОФИЯ.

КП № 237 ФИЗИКАЛНА ТEРАПИЯ И РЕХАБИЛИТАЦИЯ НА БОЛЕСТИ НА ЦЕНТРАЛНА НЕРВНА СИСТЕМА.

КП № 240 ФИЗИКАЛНА ТEРАПИЯ И РЕХАБИЛИТАЦИЯ ПРИ ДЕТСКА ЦЕРЕБРАЛНА ПАРАЛИЗА.

КП № 241 ФИЗИКАЛНА ТЕРАПИЯ И РЕХАБИЛИТАЦИЯ ПРИ БОЛЕСТИ НА ПЕРИФЕРНА НЕРВНА СИСТЕМА.

КП № 242 ФИЗИКАЛНА ТEРАПИЯ И РЕХАБИЛИТАЦИЯ ПРИ РОДОВА ТРАВМА НА ЦЕНТРАЛНА НЕРВНА СИСТЕМА.

КП № 243 ФИЗИКАЛНА ТEРАПИЯ И РЕХАБИЛИТАЦИЯ ПРИ РОДОВА ТРАВМА НА ПЕРИФЕРНА НЕРВНА СИСТЕМА.

КП № 244 ФИЗИКАЛНА ТЕРАПИЯ И РЕХАБИЛИТАЦИЯ ПРИ БОЛЕСТИ НА ОПОРНО-ДВИГАТЕЛЕН АПАРАТ.

Цени

ЦЕНОРАЗПИС НА МЕДИЦИНСКИ И ДРУГИ УСЛУГИ, КОИТО СЕ ИЗВЪРШВАТ ПО ИЗБОР НА ПАЦИЕНТА, ОБСЛУЖВАН ИЗВЪН ДОГОВОРЕНИЯ ПАКЕТ УСЛУГИ С НЗОК, КАКТО И НА НЕОСИГУРЕНИ ЛИЦА /в сила от 09.05.2016 г./

Басейн

Басейн “ESCAPE” е мястото за активна почивка в условия, които ще ви пренесат на морския плаж. На площ от 100 кв.м., кристално чиста вода поддържана от модерна филтрираща и дезинфекционна система, шезлонги и воден спасител, изживейте незабравими летни емоции.

Към комплекса работи мини бар предлагащ богат асортимент от напитки, скара и сладолед. Цена за ползване на басейна – 4 лв. за ден включва и употребата на шезлонг.

Басейн “ESCAPE” се намира в двора на болницата за рехабилитация / санаториума / Заповядайте, очакваме ВИ !!!

Десетки години вече екипът на болницата прави и невъзможното за своите малки пациенти с Детска церебрална парализа и произтичащите от нея страдания.

Успехите са наистина много, за което говори големия поток от пациенти от цялата страна, преминаващи през болницата ежегодно.

Болницата разполага с Диагностично-консултативен блок, Стационарен блок и прекрасен екип от специалисти, който непрекъснато усъвършенства своите знания и възможности, в синхрон с новите постижения на медицината.

Пациентите на болницата имат прекрасната възможност да съчетаят престоя си в нея с туристическа обиколка на исторически и природни забележителности в района. За трудноподвижните болницата осигурява подходящи помощни и транспортни средства.

Дворът на болницата е огромен парк с подходящи места за отдих и релакс.