в Полезно
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично (Гласували 3 - Рейтинг: 4,67 от 5)
Loading...
Последно обновяване: ноември 9, 2017
32686

За никого не е тайна, че месото и особено птиците от магазина, съдържат антибиотици.

Това определено е плашещо, но дали наистина има риск за здравето ни и може ли да го намалим?

Проблемът се обсъжда най-вече в САЩ, откъдето са и повечето цифри и статистики. Неотдавна Съветът по защита на природните ресурси на щата Ню Йорк е подал иск против неограниченото използване на медикаменти в птицефермите. Според твърденията на обезпокоените учени, с антибиотиците не само се лекуват болните животни, но и преспокойно се хранят здрави кокошки и пуйки, за да растат по-бързо.

Храненето с антибиотици е изгодно както на производителите, така и на потребителите, защото пада цената на месото. Едно пиле се отглежда за месо всичко на всичко 45 дни. Благодарение на антибактериални инжекции, пилетата могат да пораснат двойно за този период, дори и при лоши условия.

Въпросът до колко хранително е това месо, остава открит.

Трябва да се признае, че днешната хранителна промишленост не може да мине без антибиотици.

Добавят ги в месото, за да се съхрани приятния цвят и миризма за по-дълъг период.
Със същата цел потапят в разтвор от антибиотици рибата и птиците.
Има го и в млякото с дълъг срок на годност.
Получените от растения атибиотици – фитонциди, се използват в зеленчуковите консерви.
Във винопроизводството се използва пеницилин.

Изчислено е, че в 200 грама месна консерва се съдържа 0,001 лечебна доза антибиотик за денонощие. Само по себе си, количеството е безобидно, но колко такива дози поемаме годишно заедно с яйцата, млякото и месото, още никой не е пресметнал. И ако прибавим и антибиотиците, предписани от лекар, се получава висок риск от предозиране.

Имате ли алергия към лекарства? – Лекарите често задават този въпрос, преди да назначат един или друг препарат, но няма как да контролираме алергията, ако лекарствата попадат в организма ни с храна.

Това е опасно за децата и за хората, които вече имат алергия. Между другото, в животните има и успокоителни препарати, които им дават, преди да ги заведат в кланицата. Това също са потенциални алергени и могат да се отразят на здравето ни.

Когато се лекуваме с антибиотици, трябва да изкараме пълен курс, иначе микробите няма да измрат, а ще придобият устойчивост към препарата.

Какво става, когато антибиотиците попадат в организма ни постоянно, на малки дози?

Ако се разболеем, обикновените препарати просто няма да ни действат.
В средата на 90-те години на миналия век, фермерите от много страни използвали популярен антибиотик в отглеждането на говеда. В следващите години, 80% от лекарствата с това действащо вещество, се оказали неефективни върху хората.

Как да се предпазим?

  • По възможност се хранете с фермерски продукти от познати производители.
  • Съобразявайте се с факта, че най-малко антибиотици има в говеждото месо, следвано от свинското. Най-много медикаменти поема птичето месо.
  • Избирайте храна с кратък срок на годност, защото срокът се удължава с антибиотици и други химически вещества.
  • Ако не можете да контролирате съдържанието на антибиотици в храната, то поне по време на лечение ги приемайте само по лекарско предписание и при абсолютна необходимост.