в Полезно
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично (Гласували 2 - Рейтинг: 5,00 от 5)
Loading...
Последно обновяване: януари 3, 2017
3836
[note color=“#798f3a“]Обструктивната сънна апнея засяга около 10%-17% от възрастното население.[/note]

Най-честите признаци и оплаквания на обструктивната сънна апнея са:
липса на бодрост сутрин при събуждане; сънливост и по-бърза умора през деня; често събуждане през нощта от недостиг на въздух и задушаване; силно и накъсано хъркане, с паузи на спиране на дишането по време на сън, регистрирано най-често от партньора; сутрешно главоболие; намалена концентрация на вниманието, нарушения на паметта и снижена работоспособност и тенденция за заспиване през деня.

Освен това, нелекуваната обструктивна сънна апнея е свързана с покачване на теглото и страдащите от нея най-често са с наднормено тегло или затлъстяване.

828f727606d342028e63577dc7a7fcefПри ново-възникнала или трудно поддаваща се на лечение артериална хипертония, сърдечна аритмия, сърдечна недостатъчност, захарен диабет или неповлияваща се от лечението депресия, би трябвало да се направи изследване за обструктивна сънна апнея, защото тя може да бъде причина за тези заболявания, особено в млада и средна възраст.
Много често заспиването по време на шофиране се дължи на това страдание. В последните години се направиха законодателни проемени в ЕС за задължително изследване на професионалните шофьори за обструктивна сънна апнея и провеждане на стриктен контрол на лечението й, с цел да бъдат намалени катастрофите, причинени от заспиване по време на шофиране.

Обструктивната сънна апнея е заболяване, което води до силно повишаване (два до четири пъти) на риска от възникване на артериална хипертония, сърдечна недостатъчност, сърдечни аритмии, мозъчни инсулти, втори тип захарен диабет, деменция. Ранното откриване посредством скрининг сред населението в средна възраст и ефективното й лечение, могат да предотвратят сериозни заболявания на мозъка, сърцето и въглехидратния метаболизъм. Веднъж установена, обструктивната сънна апнея трябва да бъде лекувана и проследявана от лекуващия лекар с цел подобряване на общия здравословен статус и качеството на живот на пациентите.

[note color=“#fff“]

Нелекуваната обструктивна сънна апнея удвоява обществените разходи за лечение на усложненията й, в сравнение с разходите за лицата, които не страдат от нея.

[/note]

При боледуващите от това заболяване са много по-чести прегледите при личните лекари, специалистите и е многократно по-висок процентът на хоспитализациите.

Най-широко използваният метод за лечение на обструктивната сънна апнея е прилагането по време на сън на апарат, който подава постоянно въздух под налягане за осигуряване на отворени горни дихателни пътища. По този начин се доставя достатъчно кислород до всички жизнено важни органи, като мозък и сърце. Подобрява се качеството на съня и изчезва нуждата от сън през деня, подобрява се концентрацията на вниманието, паметта и настроението, изчезват сутрешната умора и главоболие, а при лицата със затлъстяване – лечението води до намаляване на телесното тегло.

Този метод е много ефективен и освен, че осигурява спокоен и отморяващ сън, което болните установяват още в първите дни на лечението, той има и дългосрочни благоприятни ефекти – намаляване на риска от фатални и нефатални сърдечно-съдови и мозъчносъдови инциденти и съдова смърт, от сърдечни ритъмни нарушения, от инсулинова резистентност и захарен диабет. Много важен резултат от лечението на обструктивната сънна апнея е намаляването на травматизма, особено на автотранспортния.

Успешното и ефективно лечение на обструктивната сънна апнея рязко повишава качеството на живот и предпазва от развитието на други социално значими и инвалидизиращи заболявания с висока смъртност, намаляват разходите на здравната система за лечение на усложненията от нея, повишава се работоспособността и намаляват отсъствията от работното място.

Важно е обаче, лечението да започне достатъчно рано, когато нарушенията, поради недостиг на кислород и нарушени метаболитни функции, все още са обратими и могат да се възстановят нормалните функции на всички органи системи.