в Полезно
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично (Гласували 3 - Рейтинг: 5,00 от 5)
Loading...
Последно обновяване: април 16, 2019
31722

Толкова ли е голяма разликата между органичните и неорганичните продукти?

Продуктите с етикет Organic са един от последните трендове в модата на хранене. Хората са готови да платят тройно за мляко, моркови, домати, ябълки или марули, ако те са представени като екологично чисти – отгледани без пестициди или други химически вещества за торене или пръскане. Магазините за еко-продукти предлагат същия избор, както и обикновените магазини, но цената е много по-висока.

Органични продукти [info]

Дали това е оправдано?

От една страна, повечето клиенти са твърдо убедени, че това, което е натурално, е по-добро. Хората се страхуват от химията и и не без основание смятат, че тя ще навреди на здравето им. Това е причината всеки, който може да си го позволи, да купува храни с етикет Organic и по този начин се чувства спокоен.

От друга страна, американски учени заявиха наскоро, че не намират разлика между традиционните и екологично чистите продукти. Изявлението беше направено от научния сътрудник на Стандфорския университет Дейна Брават.

Въпреки оскъдността си, информацията е еднозначна

няма доказателства за връзка на органичните продукти с дълголетието или с доброто здраве. Направените опити били с продължителност от 2 дни до 2 години, а това е крайно недостатъчно за фундаментални изводи, но едно от обобщенията е, че дозата витамини и хранителни вещества в органичните продукти са същите каквито са и в обикновените продукти. Единственото изключение е съдържанието на фосфор, което е повече в органичните храни.

Безспорно, естествено отгледаните плодове и зеленчуци не съдържат синтетични пестициди, но и в обикновените продукти съдържанието не надвишава определените норми.

Може ли това обяснение да успокои потребителите?

Нормата си е норма, но кой изчислява натрупването на вредни вещества в организма? Има една група клиенти, които не искат да изпитат тази проверка върху себе си, но само единици остават последователи на органичните продукти до края. Традиционно купуването на органични продукти е само понякога, като основно се консумират обикновени храни.

[2019 инфо] Органични и БИО продукти

Сертифициращите органи

Системи за сертифициране на органични продукти са разработени в САЩ, Европейския съюз, Канада, Мексико, Япония и някои други страни. Първият стандарт за продукти Organic се появява в САЩ през 2002 г.

Органичните продукти се отглеждат без използване на синтетични пестициди и химически подобрители. Преди засаждане, семената на органичните растения не се облъчват с радиация. В същото време, в документите за производство на органична продукция се съдържа доста дълъг списък с разрешени пестициди, които се смятат за натурални.

[Реклама]

 

БИО ферма „ORGANITA“ за яйца от свободни и щастливи кокошки, а също така и гъбите с невероятни качества – шийтаке.

Виж Повече

Торовете и пестицидите

За да се получи добра продукция, почвата, в която израстват растенията трябва да е обработена по специален начин и да се подобрява само с безопасни средства, вредителите да се унищожават само със специални отрови и дори превозването до пазара трябва да стане по определен начин.

Целта на всичко това е да се ограничи количеството пестициди, което попада в човешкия организъм. За голямо разочарование на почитателите на органична храна, биохимикът от университета Бъркли – Брус Еймъс прави практически сензационно изявление: „99,99% от пестицидите в храната на американците са химикали, изработени от самите растения за самозащита. Освен това, както синтетичните, така и естествените пестициди дават едни и същи положителни резултати при изследванията им като причинители на рак.“ Съгласно тези изводи, само 0,01% от съдържащите се в растенията пестициди са дошли от поливане и пръскане.