в Отслабване, Полезно
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично (Гласували 2 - Рейтинг: 4,50 от 5)
Loading...
Последно обновяване: март 26, 2019
33514

Вредни ли са бактериите?

Дълги години човечеството се бори с бактериите с противомикробни препарати, с антибактериални сапуни, антисептични гелове – всичко в името на стерилността и победата над невидими врагове.

ХХI век ни подари знанието, че освен врагове, микробите могат да бъдат и наши съюзници. Всеки от нас носи повече от 10 000 вида бактерии. Повечето от микрорганизмите, живеещи в човешкото тяло не могат да се отгледат в която и да е лаборатория и изобщо в лабораторни условия.

Чревен контролен център

Червата са най-гъстонаселеното място в нашето тяло. В тях например има 1 кг. бактерии, които участват в преработката на растителната храна, синтезират някои необходими витамини, защитават от патогени и повишават имунитета. Микробите в червата в голяма степен определят типа на нашата фигура, защото отговарят за чувството за ситост. Съставът на микробите влияе на предпочитанията ни за храната и усвояването на хранителните вещества.

Опити с гризачи показват, че увеличаването броя на определени бактерии в организма ги предпазва от затлъстяване. Би било прекрасно, ако това може да се приложи и върху хората 🙂 Микроорганизмите в червата са голяма сила и промяната в състава и съотношението им може да доведе до болести. Има данни, че с такава промяна е свързан диабетът тип II, атеросклерозата и ревматоидният артрит. Присъствието на определени щамове показва, че човек се намира в риск.

Микробите в червата влияят дори на нашия характер. Доказано е, че хора със синдром на раздразнени черва по-често страдат от тревожни и депресивни състояния. Механизмът за влияние на чревните бактерии върху мозъка не е ясен, но съществуват няколко теории, като например влиянието на определена чревна флора върху производството на серотонин. Във всеки случай е ясно, че за душевен мир трябва да се ядат повече зеленчуци и кисели млечни продукти.

Бактерията - любопитни факти

Знаете ли че...

Още любопитни факти относно физиката и анатомията на човека.

Виж повече

Вселената върху дланите

Може да се каже, че кожата е една и съща навсякъде, но бактериите се настаняват само на определени места, в зависимост от реакциите им на влага, киселинност и температура. Бактериите имат своите любими места, като например между пръстите на краката и в пъпа. Дори и най-малкото изменение в състава на популацията на микронаселението може да доведе до развитие на заболявания като псороазис, акне и дерматит. Други микроби пък директно защитават от обриви.

Американски учени са изследвали стотици доброволци и са изолирали множеството щамове от порите на лицето на бактерията Propionibacterium acnes. Оказало се, че само два от щамовете предизвикват акне, повечето са безвредни, а един от тях дори се бори с „лошите“ щамове. Козметичните компании с нетърпение очакват появата на бактерии, аналози на пробиотиците, които да се грижат за добрия бактериален състав на кожата.

Стерилното не е стерилно

В старите медицински учебници се твърдеше, че белите дробове са стерилни, но вече е доказано, че тази влажна област с постоянен приток на въздух е заселена точно толкова, колкото и устната кухина.

В кръвта също има микроорганизми и това се вижда, когато се сравнят проби на здрави и болни хора. Кръвта на пациенти с биполярно разстройство по микробен състав не се отличава от обичайната, обаче кръвта на шизофрениците е съвсем различна. На този етап не е ясно как тази информация може да помогне на болните, но е добър старт за будещи изследвания.

Свързани статии - ПРОБИОТИЦИ

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА ПРОБИОТИЦИТЕ?

Класификация на препаратите с пробиотици. Според технологията, всички пробиотици се разделят условно на две категории…

Виж повече

КОИ СА НАЙ_РАЗПРОСТРАНЕНИТЕ ХРАНИ-ПРОБИОТИЦИ?

Трябва да търсим продукти с истински, живи бактерии и да ги употребяваме всеки ден в студен вид или на стайна температура.

Виж повече